czwartek, 27 marca 2014

Surówka z białej kapusty z majonezem

Przepis na ta surówkę jest tak banalny, że aż głupio o nim pisać. Jednak jest ona tak smaczna, że grzechem byłoby zachować ten przepis tylko dla siebie.
Ponieważ kapusta jest zdrowa, tania i ogólnie dostępna, żal byłoby tego nie wykorzystać.



Składniki:
  • ½ główki białej kapusty (najlepsza młoda)
  • 3 łyżeczki cukru
  • sól
  • sok z cytryny
  • 100ml śmietany
  • 3 łyżki majonezu



Kapustę drobno poszatkować, posolić, zasypać cukrem, dodać sok cytrynowy, ugnieść i odstawić na godzinkę.


Następnie zmieszać śmietanę z majonezem, tworząc sos. Sosem tym zalać kapustę, wymieszać i podawać.
Proste, zdrowe, tanie i szybkie.


Dodaję do akcji:

Zielono mi, idzie wiosna Surówkowo witamy wiosnę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print