sobota, 1 marca 2014

Sałatka z bulgurem

Powitajmy wiosnę sałatkowo. Przyda się to szczególnie, po niedawnym tłustoczwartkowym obżarstwie. Sałatka ta zaciekawi miłośników bulguru. Jest bardzo syta, lecz zarazem odżywcza i ożywcza. Połączenie kaszy z warzywami oraz ziołami to propozycja na kolację lub przekąskę, zaś w lecie wystarczy za cały obiad. Jednym słowem, sałatka całoroczna.


Jest to zarazem moja kolejna propozycja, do akcji z kaszą w tle :)


Składniki:
  • 8 łyżek bulguru
  • 2 pomidory
  • pęczek dymki
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej mięty
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki chili



Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kwadrans do pół godziny. Zawsze zalewamy kaszę w stosunku objętościowym 3 części wody, na jedną część kaszy. Po tym czasie kasza powinna wchłonąć wodę. Gdyby tak się nie stało należy ją odlać.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dymkę, pietruszkę oraz miętę siekamy.
Pomidory i zieleninę dodajemy do kaszy. Polewamy oliwą, skrapiamy sokiem cytrynowym i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy na kwadrans w chodne miejsce, aby smaki się przegryzły i możemy podawać.

Przepis dodaję do akcji:


Zainspiruj się kaszą! II edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print