czwartek, 13 marca 2014

Pasta z avocado i Tahini

Pasty do kanapek można przygotować z najróżniejszych składników. Osobiście przypadła mi do gustu grecka pasta z awokado z dodatkiem Tahini. Pastę taką przygotowuje się na pierwszy dzień Wielkiego Postu i spożywa ją także, w trakcie jego trwania.
Przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Nie potrzebujemy również żadnych skomplikowanych narzędzi, wystarczy miska i widelec ;)

Oczywiście pastę taką jada się zwykle w towarzystwie placków pita, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by posmarować nią kromkę chleba lub grzankę.

Składniki:
  • 2 dojrzałe awokado
  • 5 łyżek Tahini
  • Sok z 2 cytryn,
  • 2 ząbki czosnku
  • kminek
  • sól
  • pieprz



Awokado obrać ze skórki, usunąć pestki i dobrze rozgnieść widelcem.


Tahini wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz z solą. Masę wymieszać z rozgniecionym avocado.
Powoli wlać sok z cytryny i ubić widelcem, aż do konsystencji pasty. Dodać przyprawy i dobrze wymieszać. Podawać natychmiast.



Przepis dodaje do akcji:

Co do kanapki?

2 komentarze:

  1. Podoba mi się:-) Mam prawie wszystkie składniki, chyba wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli pierwszy raz, to proponowałabym z połowy składników, ponieważ jest to smak, który jest obcy, naszym kubkom smakowym ;)
      Mnie osobiście smakuje, ale chyba się przyzwyczaiłam, zaś moja Młodszą córkę, wciąż gryzie czosnek w tej paście.
      Pozdrawiam

      Usuń

Print