sobota, 15 marca 2014

Makaron zapiekany z jabłkami

To jedno z ulubionych dań moich dzieci, które zasmakuje też wszystkim łasuchom. Łączy w sobie sytość obiadu ze smakiem deseru. Jest szybkie do przygotowania, tanie oraz ma tę zaletę, że można je zrobić właściwie zawsze, gdyż produkty potrzebne do przygotowania tej zapiekani, zwykle mamy pod ręką.


Składniki:

  • 300g makaronu (kształt dowolny)
  • 1kg jabłek
  • 200ml śmietany
  • 3 jajka
  • wanilia
  • 1 filiżanka cukru
  • cynamon
  • masło do wysmarowania formy



Zaczynamy od ugotowania makaronu, który następnie przelewamy zimna wodą i odsączamy.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
Jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy śmietanę oraz przyprawy.
W dużej misce mieszamy ze sobą makaron, jabłka i sos.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wypełniamy przygotowana masą.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do czasu, aż jego powierzchnia lekko się zarumieni, czyli około 30 minut.

Podajemy na gorąco!

Akcja zapiekanka

1 komentarz:

  1. Makaronu z jabłkami jeszcze nigdy nie łączyłam! To taki słodki obiad. :)

    OdpowiedzUsuń

Print