wtorek, 4 marca 2014

Kurczak z imbirem i pomarańczami

O smaku tego kurczaka decyduje marynata. Przygotować ją można nawet dzień wcześniej, zaś marynować w niej można wszystkie części kurczaka. Zamarynowany drób można zarówno piec w piekarniku, jak też na grillu. My przygotowaliśmy go w formie grillowanej, a związane to było z minionym Tsiknopempti.
Przedstawiam ten przepis jako nieco już odległe wspomnienie tamtego dnia.


Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • sól
  • pieprz

Marynata:
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • ½ szklanki marmolady pomarańczowej
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku



Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem.
Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Do marynaty włożyć kurczaka, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.


Rozgrzać grill. Kurczaka wyjąć z chłodu, co najmniej na kwadrans przed pieczeniem. Piec kurczaka na średnim ogniu około pół godziny. Podczas pieczenia obracać często i smarować pozostała marynatą. Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print