niedziela, 9 marca 2014

Kruche babeczki z kremem i owocami

Będąc ostatnio w sklepie dostrzegłam truskawki i chociaż wiem, że to nie sezon na nie, to nie mogłam się powstrzymać i kupiłam koszyczek. Nie były może tak słodkie, jak w czerwcu, lecz o dziwo miały jakiś smak. Zresztą użyłam je tylko do dekoracji ;)


Wracając do babeczek, to do ich przygotowania użyła słodkiego ciasta kruchego. Zastanawiała się chwile nad wyborem nadzienia, bo przecież wybierać można wśród kremów, bitej śmietany lub zatopionych w galaretce owoców.
Wybór padł na najzwyklejszy, waniliowy krem, zaś do dekoracji użyłam wspomnianych już truskawek oraz cząstek ananasa z puszki.


Kruche babeczki


Składniki:
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, przesiany cukier oraz starte na tarce, zimne masło. Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów, nałożyć na ustawione koło siebie foremki i przyciskając wałek, odciąć nadmiar ciasta. Ciastem wylepić wnętrze foremek. 


Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem, wyłożyć folia albuminową oraz wysypać groszkiem lub fasolą, (aby boki nie opadły i ciasto się nie wybrzuszało)


Foremki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 12 do 15 minut.




Krem do babeczek


Składniki:
  • 250ml mleka
  • 3 żółtka
  • 80g cukru pudru
  • 1 wanilia
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Zagotować mleko z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na masę. Dodać mąkę i wymieszać. Do utartych żółtek wlewać powoli gorące mleko, nie przerywając mieszania.
Naczynie z kremem postawić na ogniu i nadal ubijać przez kilka minut. Gdy krem stanie się nieco rzadszy, należy zdjąć go z ognia i ostudzić.


Przestudzonym kremem napełniać babeczki i przybrać owocami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print