piątek, 7 marca 2014

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety, nazywane są też w kuchni polskiej, pasztecikami z naleśników. Najczęściej podawane są jako osobne danie lub dodatek do czystych zup lub barszczu.


Składniki potrzebne do przygotowania naleśników:
  • 200g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 500ml mleka
  • sól

Mleko mieszamy z jajkami oraz z mąką. Wsypujemy szczyptę soli. Ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzewamy patelnię, delikatnie natłuszczamy, wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki, z obu stron na rumiano.



Składniki:
  • 500g mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ostra papryka
  • 2 łyżki masła

Mięso podsmażamy na oliwie, razem z posiekaną cebulką. Osobno podsmażamy pieczarki na maśle. Zieloną pietruszkę płuczemy i siekamy.
Mięso mieszamy razem z pieczarkami, posiekaną pietruszką, bułka tartą i przyprawami.


Na każdym naleśniku kładziemy po łyżeczce farszu i zwijamy naleśniki. Każdy naleśnik otaczamy w roztrzepanym jajku oraz w tartej bułce i obsmażamy z obu stron na rumiano.
Podajemy z czerwonym barszczem.





1 komentarz:

Print