poniedziałek, 10 marca 2014

Grzanki z serem w pięciu odsłonach

Takie grzanki dają wiele możliwości, jeżeli chodzi o dobór składników. Podstawę stanowi dobrze topliwy ser dojrzewający oraz opieczone kromki chleba tostowego. Pozostałe składniki dodajemy według indywidualnych upodobań smakowych. Najważniejsze, że takie grzanki są szybkie do przygotowania oraz dziecinnie proste. I właśnie o to chodzi, by dziecko (starsze) lub młodzież potrafiła przygotować sobie sycącą ciepła przekąskę, rozwijając przy tym inwencję twórczą w kuchni ;)


Poniżej pięć propozycji takich grzanek.





Grzanki najprostsze


Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plasterki bekonu
  • 100g startego sera
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • papryka w proszku

Pieczywo opiekamy w tosterze. Na każdej kromce kładziemy po plasterku bekonu. Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na bekonie układamy plasterki cebuli (ilość według upodobań) i solimy je lekko. Całość posypujemy startym serem i oprószamy papryką.
Wsuwamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy przez 5-10 minut.

Zamiast bekonu można użyć boczku, szynki lub jakiejkolwiek innej wędliny.


Grzanki z jajecznicą


Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 100g startego sera
  • 2 plasterki wędliny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku

Pieczywo opiekamy w tosterze. Wędlinę kroimy w kostkę. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i bełtamy. Do jajek dodajemy wędlinę, natkę oraz starty ser. Wszystko mieszamy na masę, którą rozprowadzamy na pieczywie. Posypujemy papryką.
Wsuwamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy przez 5-10 minut.


Grzanki z tuńczykiem


Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 1 puszka tuńczyka
  • kukurydza konserwowa
  • 100g startego sera
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku

Pieczywo opiekamy w tosterze. Tuńczyka osączamy z wody i mieszamy z kukurydzą. Nakładamy na kromki i posypujemy serem oraz przyprawami.
Wsuwamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy przez 5-10 minut.


Grzanki hawajskie


Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plasterki ananasa z puszki
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki sera mozzarella
  • papryka w proszku

Pieczywo opiekamy w tosterze. Na każdej kromce układamy po plasterku szynki, na to osączony z zalewy krążek ananasa oraz plasterek sera. Posypujemy papryką.
Wsuwamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy przez 5-10 minut.


Grzanki po włosku


Składniki:
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 12 plasterków salami
  • 8 plasterków pomidora
  • 100g startego sera
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Pieczywo opiekamy w tosterze. Na każdej kromce kładziemy po 3 plasterki salami. Pomidora kroimy na cienkie plasterki. Na bekonie układamy plasterki pomidora i przyprawiamy je według uznania. Całość posypujemy startym serem i wsuwamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na 5-10 minut.


Powyższe propozycje nie wyczerpują w żaden sposób możliwości przygotowania takich grzanek. Bardzo smaczne są grzanki z przesmażonymi pieczarkami pod pierzynką z sera, albo z salami i pomidorami posypane bazylią.
Podane ilości są tylko orientacyjne. W przypadku przygotowywania większych ilości należy zwiększyć odpowiednio ilość potrzebnych składników.

Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print