niedziela, 2 marca 2014

Daikon - dwa proste zastosowania

Daikon, czyli rzodkiew japońska to roślina uprawna, bardzo popularna w krajach Dalekiego Wschodu. Coraz częściej spotkać ją można także w polskich sklepach. W smaku przypomina rzepę, lecz jest od niej łagodniejsza. Kształtem przypomina polski rzepik, lecz znacząco różni się od niego rozmiarem. Dorodne okazy mogą dochodzić nawet do 1 metra.


Spożywa się ją na różne sposoby — świeżą, w postaci surówek; duszoną i gotowaną, a także marynowaną.
Zaproponuję wam wykorzystanie jej w zimowych surówkach.

Najprostszym sposobem jej przygotowania jest starcie na tarce do jarzym posolenie oraz polanie oliwą.
Po wymieszaniu odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce i możemy spożywać, bądź w postaci surówki, lub do obłożenia pieczywa.



Do drugiej z surówek potrzebujemy:
  • 1 rzodkiew
  • kilka łyżek posiekanej dymki
  • pół szklanki śmietany
  • sól

Rzodkiew po oczyszczeniu, scieramy na tarce i solimy. Dymkę siekamy i dodajemy do rzodkwi.
Całość solimy, dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowe.



Zastosowanie jak wyżej.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print