piątek, 21 marca 2014

Czerwona kapusta po śląsku

Zima właściwie odeszła i w kuchni czas na wiosenne porządki. Ponieważ pozostały mi jakieś niewykorzystane główki czerwonej kapusty postanowiłam przygotować czerwoną kapustę, która stanowi świetne uzupełnienie śląskich klusek.



Danie z kanonu solidnych, sytych dodatków do drugiego dania. Przygotowywana w sposób tradycyjny kapusta, obudzi w niejednym z Was wspomnienia z dzieciństwa.


Składniki:
  • 1 mała główka czerwonej kapusty (około 500g)
  • 200g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny




Kapustę poszatkować, ugotować na pół miękko i odcedzić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na patelni. Do kapusty dodać drobno pokrojoną cebulę oraz wysmażony boczek z tłuszczem, przyprawy, starte jabłko i chwilę poddusić.
Podawać do klusek śląskich.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print