wtorek, 25 marca 2014

Chleb mieszany pszenno-żytni na drożdżach

Wczoraj postanowiłam upiec chleb, wybór padł na drożdżowe, nieskomplikowane pieczywo mieszane. Chleby drożdżowe nie są wyrobem bardziej skomplikowanym, niż inne drożdżowe wyroby. Mieszając różne rodzaje mąki ze sobą możemy uzyskać, różne rodzaje pieczywa. Najlepsza do wypieku pieczywa jest mąka grubsza, mniej oczyszczona. Takie pieczywo jest też zdrowsze, a poniższy przepis jest w dodatku bardzo prosty.


Ponieważ zabrakło mi świeżych drożdży, użyłam, więc suchych i chociaż zwykle mam z nimi większy problem, tym razem chleb wyrósł niemal jak na świeżych ;)
Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 500g mąki żytniej razowej
  • 2 saszetki suchych drożdży (16g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 650ml letniej wody



Oba rodzaje mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać ze sobą. Do mieszanki stopniowo dolewać wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Można to zrobić za pomocą malaksera przez 5 minut lub ręcznie przez około kwadrans.
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość (po około 1 do 1 ½ godziny) ponownie je lekko wyrobić i przełożyć do 2 małych keksówek lub do jednej dużej formy, do około ¾ wysokości formy.
Ponownie pozostawić w formie do podrośnięcia, po czym wstawić do wyrośnięcia. Dodatkowo można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypać czarnuszką, sezamem lub kminkiem. Ja pozostawiłam tym razem bez posypki.
Chleb piec w temperaturze 200ºC przez około 40-45 minut.




2 komentarze:

Print