czwartek, 6 marca 2014

Bulgur na słodko

Bulgur jest kaszą o tak neutralnym smaku, iż z powodzeniem można ją stosować zarówno do wytrawnych dań, jak i słodkich deserów.
Przepis, który przytaczam pochodzi od mojej znajomej, Dymitry i jest u niej w rodzinie od pokoleń. Dla niektórych połączenie smaków, które łączą się w tym prostym deserze, może wydawać się dziwaczne, lecz zapewniam, że wszystko łączy się w niecodzienny, acz harmonijny smak.


Składniki:

  • 1 filiżanka bulguru
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kmin rzymski mielonego
  • miód
  • orzechy włoskie
  • migdały



Migdały i orzechy siekamy.
Do garnka wlewamy 3 filiżanki wody i 1 łyżkę oliwy. Kiedy woda zacznie wrzeć dodajemy bulgur i kmin rzymski. Przykręcamy ogień do minimum i pozostawiamy kaszę do momentu, aż wchłonie cała wodę, mieszając, aby się nie posklejała. Na koniec dodajemy sól. Mieszamy i rozkładamy na pojedyncze części. Każdą porcję polewamy miodem i posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.



Przepis dodaję do akcji:

Zainspiruj się kaszą! II edycja

4 komentarze:

  1. Faktycznie takie pomieszanie! Ale fajne smaki z takich połączeń wychodzą! Napisz czy porcję (wagę, wielkość) posiłku zakwalifikowałabyś na śniadanie, obiad czy jakąś przekąskę? Dla 1 osoby.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, gapa ze mnie :) Zapomniałam napisać, że z tych proporcji wyszły 3 porcje, takie standardowe deserowe salaterki, o pojemności 200ml.
      Zakwalifikowałabym to jako śniadanie lub przekąskę, chociaż przygotowałam to jako podwieczorek, dla 3 osób.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ostatnio pierwszy raz kupiłam bulgur i dopiero się przymierzam przeglądając przepisy z wykorzystaniem. Na słodko jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bulgur ma na tyle neutralny smak, że pozwala na różne kompozycje smakowe.
      Na słodko też jest smaczny. Moja najmłodsza lubi bulgur z jogurtem i miodem, a należy raczej do niejadków ;)

      Usuń

Print