niedziela, 23 lutego 2014

Suflet z kaszy gryczanej i bulguru

Suflet ten to ulubione danie mojej, nie jedzącej mięsa córki. Postanowiłam przytoczyć przepis na niego, ze względu na udział w akcji „Zainspiruj się kaszą”, jaką drugą z kolei propozycję.


Składniki:

  • 100g kaszy gryczanej
  • 100g bulguru
  • 500ml bulionu
  • 4 marchwie
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 150ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 200g tartego sera Gouda
  • 2 łyżki tartej bułki
  • oliwa



Kaszę gryczaną przepłukujemy zimną wodą, zalewamy bulionem (może być z kostki) i gotujemy kwadrans. Gdy kasza wchłonie cały płyn, odstawiamy ją do przestygnięcia.
W międzyczasie bulgur zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy, aby wchłonął wodę.
Marchewki skrobiemy i kroimy w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki) i wrzucamy cebulę oraz marchew. Szybko przesmażamy i dodajemy około ¼ szklanki wody. Przykręcamy płomień i dusimy około 10 minut.
Białka jajek oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy ze śmietaną, przyprawami oraz połowa sera. Białka ubijamy na sztywno.
W misce mieszamy ze sobą obie kasze oraz marchew z cebulą.


Do masy dodajemy żółtka ze śmietaną oraz pianę z białek.


Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanego naczynia do zapiekania.
Wyrównujemy powierzchnię sufletu i posypujemy go pozostałym serem oraz tarta bułką.


Pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni, aż powierzchnia sufletu przyrumieni się. Podajemy z surówkami.
Dla mięsożerców może stanowić dodatek do mięsnego dania ;)



Przepis dodaję do akcji:


Zainspiruj się kaszą! II edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print