środa, 12 lutego 2014

Ryba z czosnkiem

Zapiekać ryby w ten sposób można różne, zarówno morskie, jak i słodkowodne. Sprawdzi się w tym przepisie zarówno dorsz, jak i lin lub karp. Mój wybór padł na dorsza, po pierwsze, dlatego, że preferuje ryby morskie, a po wtóre, dlatego, że delikatna struktura dorsza, idealnie nadaje się do zapiekania. Jest to też ryba smaczna, lekkostrawna i niskokaloryczna.



Składniki:
  • 1 filet dorsza o wadze 1 kg (dorsz atlantycki)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • ½ główki czosnku
  • zielony koperek
  • wiórki z masła



Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć oliwą. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać pieprz i tą mieszanka natrzeć rybę. Następnie odłożyć rybę w chłodne miejsce np. do lodówki na godzinę.


Rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, skropić wodą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do miękkości około 40 minut. Przez pierwsze pół godziny pod przykryciem, następnie odkrywamy, obkładamy wiórkami masła i posiekanym, świeżym koperkiem.
Podajemy z ziemniaczkami lub białym pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print