wtorek, 25 lutego 2014

Owoce w kremie

W lecie, gdy różnych owoców jest pod dostatkiem, nie sprawia żadnych trudności przygotowanie smacznego i zdrowego deseru. Zima nie oznacza rezygnacji ze spożywania owoców. Wręcz przeciwnie, właśnie teraz potrzebujemy ich najwięcej.
Co zrobić, gdy ma się na składzie niejadka, którego jadłospis jest mocno okrojony i który na dodatek, nie jada owoców, bo nie lubi. Wystarczy przemycić je w postaci dodatku, do pysznego budyniowego kremu.




Składniki dla 5 osób:

Na krem:
  • 600ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • filiżanka cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (albo skrobi kukurydzianej)
  • 3 łyżki soku z ananasa

Owoce:
  • 1 duże jabłko
  • 2 pomarańcze
  • 5 krążków ananasa z puszki



Przygotowujemy krem.
Gotujemy ½ litra mleka z masłem i cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w pozostałym mleku. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę mączną i gotujemy na małym ogniu, przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Następnie masę w garnku wstawiamy do większego garnka z gotującą się wodą, dodajemy kolejno żółtka i ubijamy całość w kąpieli wodnej, aż krem zgęstnieje. Następnie dolewamy sok z ananasa, mieszamy i rozkładamy do pojedynczych miseczek.

Ananasa z puszki osączamy i kroimy na kawałki. Pomarańcze obieramy i kroimy na cząstki, podobnie postępujemy z jabłkiem. Owocami posypujemy krem i możemy od razu podawać.

Sprawdzone, że nawet niejadek zje ze smakiem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print