sobota, 22 lutego 2014

Kotlety wieprzowe z grilla

Tsiknopempti odchodzi już w zapomnienie, lecz jego smaki nie dają tak łatwo o sobie zapomnieć. Do wyboru poza souvlakami, na które przepis podawałam już wcześniej, mieliśmy też drób oraz kotlety wieprzowe. O pieczonym drobiu napiszę innym razem. Dzisiaj chciałam przytoczyć przepis na kotlety wieprzowe z grilla.


Składniki:

  • 6 kotletów wieprzowych
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli



Marynata:
  • 1 szklanka Mavrodafni (słodkie wino deserowe)
  • 1 szklanka. białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka oliwy
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Składniki marynaty mieszamy ze sobą, zalewamy marynatą mięso i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Mięso w marynacie wyciągamy z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Wyjmujemy z marynaty za pomocą widelca, aby były osączone z zalewy. Mięso układamy na grillu w najcieplejszym miejscu i pieczemy po 2 minuty z każdej strony, po czym przenosimy do chłodniejszej części grilla, czyli na jego obrzeże.
Do pozostałej marynaty dodajemy musztardę, miód i sól. Dobrze mieszamy i używamy do smarowania kotletów. Pieczemy do miękkości, u nas było to po 10 minut z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print