środa, 19 lutego 2014

Kokosowe trufle

Dzisiejsza propozycja ucieszy wszystkich łasuchów oraz wielbicieli kokosowych wiórek.
W smaku przypomina znane wszystkim Rafaello, lecz jest nie tyle kruche, ile miękkie i rozpływające się w ustach.




Składniki:

  • 250g masła
  • 1 filiżanka (200ml) cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 100g biszkoptu
  • 2 łyżki koniaku
  • Wiórki kokosowe

Masło ucieramy z żółtkami oraz z cukrem pudrem na krem. Biszkopty ścieramy i dodajemy do masy. Wlewamy koniak, wsypujemy wiórki i całość dobrze mieszamy.
Gotową masę wstawiamy do lodówki na godzinę, aby lekko stężała.
Z masy toczymy kulki otaczamy je w wiórkach. Ponownie wstawiamy do lodówki.


Przepis dodaję do akcji:



Pralinki, trufelki, czekoladki... 3 Kokosowo Pralinki, trufelki, czekoladki...

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie trufelki,pyszne,domowe najlepsze,smakowicie się prezentują.Pozdrawiam ciepło. (www.nogawkuchni.blogspot.com i www.niekupujwciemno.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa. Ja również uwielbiam kokos, zaś te trufelki wyszły miękkie i rozpływające się w ustach. Naprawdę polecam :)

      Usuń
  2. To ja poprosze, skoro sie rozplywaja w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo. Czas przygotowania - kwadrans, nie licząc oczekiwania ;)

      Usuń

Print