niedziela, 20 sierpnia 2017

Jak przygotować ketchup w domu

Domowe posiłki, wyroby i przetwory nie mają sobie równych. Dlaczego?
Ponieważ gdy przygotowujesz coś własnymi rękoma, nie zastanawiasz się jak to zostało przygotowane. Poza tym satysfakcja z własnoręcznie


przygotowanej potrawy, jest sporą rekompensata za trud włożony w jej przygotowanie.
Tak więc nawet najmniejsza rzecz przygotowana samodzielnie cieszy, nawet tak drobna, jak domowy ketchup.

Oczywiście, najlepiej i najzdrowiej byłoby przygotować je ze świeżych, pachnących pomidorów, ale cóż to nie sezon na pomidory,
więc zastąpimy je sokiem z kartonika ;)

To do dzieła...



Składniki:
  • 1 opakowanie 500g soku pomidorowego
  • 6 szalotek lub 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • pieprz
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki
  • chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml octu jabłkowego
  • sól


Cebulę drobno siekamy. Marchew skrobiemy i ścieramy na tarce. Warzywa zalewamy 100ml wody i dusimy, na małym ogniu, pod przykryciem, około kwardansa.
Gdy warzywa będą miękkie, miksujemy je blenderem, wlewamy sok pomidorowy oraz dodajemy przyprawy.


Dusimy nadal, lecz już bez przykrycia, cały czas mieszając, aż sos nabierze konsystencji ketchupu.
Gotowy przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Ten sos przygotowałam wczoraj i posłuży jako dodatek do grillowanego dzisiaj mięsa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print