sobota, 1 lutego 2014

Faszerowane pieczarki

Muszę się przyznać, że odkąd poznałam smak portobello, przedkładam je nad pieczarki. Oczywiście nie we wszystkich potrawach, lecz jedynie w przypadku faszerowania. Mają one, bowiem, przewagę nad pieczarkami, jeśli chodzi o ich wielkość, a więc również o ilość nadzienia, który można zmieścić wewnątrz grzybowego kapelusza.


Ponieważ nie miałam na stanie portobello, a miałam zamówienie na nadziewane grzyby, stanęło na faszerowaniu pieczarek.
Poniżej przedstawiam składniki dwóch farszów, dla mięsożerców oraz dla wegetarian.
W końcu muszę zaspokajać różnorodne gusta...



Pieczarki mięsne


Składniki:
  • 9 pieczarek
  • ½ cebuli
  • 100g mięsa mielonego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 100g startego sera Graviera (może być parmezan)

Z oczyszczonych pieczarek odrywamy ogonki, zaś kapelusze układamy na lasze wyłożonej folią aluminiową.


Ogonki pieczarek drobno kroimy. Podobnie postępujemy z cebulą. Zieloną pietruszkę, myjemy, osuszamy i siekamy.
Cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy mięso. Smażymy przez 5-10 minut. Następnie dodajemy kapelusze pieczarkowe i smażymy nadal. Pod koniec smażenia dodajemy bułkę tartą, pietruszkę i przyprawy. Mieszamy i ściągamy z ognia do przestudzenia.


Farszem napełniamy kapelusze i posypujemy startym serem.



Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, w zależności od wielkości pieczarek. Przed pieczeniem skrapiamy je lekko wodą.





Pieczarki jarskie


Składniki:
9 pieczarek
1 żółta papryka
1 papryka chilii
1 ogórek kiszony
½ cebuli
oliwa
sól
pieprz
100g sera Graviera

Ogonki pieczarek drobno kroimy. Podobnie postępujemy z pozostałymi warzywami.
Na oliwie podsmażamy najpierw cebulę, a potem dodajemy kolejno papryki oraz posiekane pieczarki. Smażymy chwilę, do momentu, aż będą szkliste. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.


Farszem napełniamy kapelusze i posypujemy startym serem.

Również zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut, w zależności od wielkości pieczarek i pamiętamy o skropieniu ich lekko wodą.


Podajemy na ciepło z białym pieczywem lub z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print