piątek, 7 lutego 2014

Chrust po raz kolejny

Niedługo Tłusty Czwartek, czyli dzień smażenia i objadania się faworkami, oponkami czy pączkami. Niektórzy objadają się tymi smakołykami, niezależnie od okazji, czyli bez okazji.



Niestety ja do nich nie należę, dlatego czekam z utęsknieniem na 27 lutego. Jednak dla chętnych podrzucam juz dziś przepis na smaczne kruche faworki, czy jak ktoś woli chrust.

Jak zwał, tak zwał, ważne, że wszystkim chodzi o to samo, czyli o niewielkie, podłużne ciastka, kształtem przypominające kokardki, które przygotowuje się z ciasta zbijanego, smaży oraz posypuje cukrem pudrem.
Przepis oraz zdjęcia pochodzą z zeszłego roku, w tym roku jeszcze mam czas :)

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka spirytusu (pełni rolę spulchniacza)
  • sól

tłuszcz do smażenia (smalec lub ewentualnie olej)
cukier puder do posypania

Z tej ilości wychodzi 40 sztuk.



Sposób przygotowania:

Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto na jednolitą masę i wybić je wałkiem.
Następnie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej, kroimy na paski o długości 10 cm i szerokości około 3 cm. Na środku każdego paska zrobić kilkucentymetrowe nacięcie przez które przewijamy jeden koniec paseczka, uzyskując kształt przypominający kokardkę.
Smażymy chrust na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy, osuszamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Właściwie przyrządzone faworki powinny być lekkie i kruche.


Przepis dodaję do akcji:




Bardzo Tłusty Czwartek 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print