piątek, 3 stycznia 2014

Zupa pomidorowa

Zupy, jak wiadomo zajmują w naszej rodzimej kuchni ważne miejsce. Szczególnie zimą docenia się ich rozgrzewające właściwości. Nie dziwi mnie wobec tego fakt powstania na Durszlaku, akcji promującej gorące zupy. Do tej akcji postanowiłam dodać dzisiejszy post, a być może i kilka kolejnych.
Wracając do zupy pomidorowej, to należy ona
do kategorii zup warzywnych. Prosta w wykonaniu ma zwykle tyle smaków, ile kuchni, w których się gotowała. Wbrew pozorom, daje ona spore możliwości inerpretacji. Może być gotowana na wywarze z mięsa lub z warzyw, może być zabielana lub czysta, można przyprawiać ją ziołami, roztartym czosnkiem... itd.
Głównym składnikiem oczywiście są pomidory. najlepiej użyć świeżych, lecz te dostępne i smaczne są tylko w sezonie. W zimie zastąpić je można pomidorami z puszki, sokiem pomidorowym lub ostatecznie koncentratem pomidorowym.
Wspomnę jeszcze tylko jednym zdaniem o dodatkach z którymi zupę tę można podać, a będą to różne makarony, ryż gotowany na sypko, z kluskami kładzionymi, z kluseczkami lanymi czy z grzankami. Ja swoją zupę wzbogaciłam makaronem ryżowym.

Składniki:
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 1 cebula
  • 1,5 litra rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków bazylii lub gałązkę oregano
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 200ml śmietany (opcjonalnie)



Na maśle dusimy posiekaną cebulę. Dodajemy do niej pomidory, Podlewamy szklanką wody i całość dusimy jeszcze przez kwadrans. Następnie pomidory przecieramy przez sito i zalewamy sklarowanym rosołem. Dodajemy sól, papryczkę i gotujemy przez kolejny kwadrans.
Dorzucamy zioła, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie zaprawiamy śmietaną.
Zagotowujemy i możemy podawać czystą, bądź z którymś z ww dodatków.


Dodaję do akcji:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print