poniedziałek, 20 stycznia 2014

Zupa gulaszowa

To sycąca zimowa zupa, na którą można wykorzystać gorsze kawałki mięsa. Zwykle przygotowuję ja z wieprzowiny (ze względu na krótszy okres gotowania) lecz można ją przygotować z wołowiny czy cielęciny.


Oprócz mięsa jej nieodłącznym składnikiem jest papryka oraz ostre przyprawy. Do zupy tej można dodać ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę. Staje się ona wówczas gęstsza i bardziej pożywna. Ja tego nie robię, gdyż wolę ją z dodatkiem pieczywa.


Składniki:
  • 800g łopatki wieprzowej
  • 3 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 2 cebule
  • trochę mąki
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana czerwona papryki łagodna
  • ostra papryka
  • 2l bulionu (może być z kostki)
  • oliwa



Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Solimy i oprószamy mąką. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną cebulę, po czym dodajemy mięso. Całość smażymy, aż mięso się podrumieni.
Papryki myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę lub paseczki i dodajemy do mięsa. Warzywa z mięsem zalewamy bulionem. Ogórki kroimy na plasterki i dorzucamy do garnka. Dodajemy pastę pomidorową i dusimy30 minut. Sprawdzamy miękkość mięsa, jeżeli jest gotowe, wówczas przyprawiamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Podajemy z ziemniakami, grzankami lub z białym pieczywem.


Przepis dodaję do akcji:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print