poniedziałek, 13 stycznia 2014

Ziołowe risotto

Z niewielkiej ilości ziół, garstki ryżu oraz drobnych dodatków można wyczarować dania, które urzekają swoim wyglądem, a zapachem zachęcają do skosztowania.
Takie właśnie jest risotto z ziołami, które zaspokoi nawet wybredne gusta.



Składniki:

  • 2 filiżanki suchego ryżu
  • 4 filiżanki bulionu
  • 1 filiżanka posiekanych ziół
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • kilka plasterków boczku
  • 100g startego żółtego sera (użyłam sera Cheddar)




Najpierw musimy przygotować zioła. Jakie mają to być zioła? Dowolne, najlepiej nasze ulubione. Ja dałam trochę tymianku, szczypiorek, zieloną pietruszkę oraz koperek.
Wszystko z doniczkowej hodowli.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy stanie się szklista dosypujemy suchy ryż i wszystko mieszamy. Gdy ryż stanie się szklisty, podlewamy go filiżanką bulionu i gotujemy na małym ogniu, stale mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, wlewamy kolejne porcje płynu i nadal gotujemy, aż do miękkości.
Następnie dosypujemy posiekane zioła, masło oraz przyprawiamy do smaku. Całość jeszcze raz mieszamy, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na czas przygotowania dodatków.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej boczek. Ser ścieramy ta tarce, najlepiej na części do szatkowania lub skrawamy nożem szczelinowym.

Gotowe risotto wykładamy na talerze, każdą porcję obkładając z wierzchu kawałkami boczku i startym serem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print