niedziela, 26 stycznia 2014

Tort orzechowy z masą migdałową

Tort ten jest wynikiem eksperymentu, myślę nieobiektywnie, że nie najgorszym. Nie należy do tanich, lecz tym razem postanowiłam nie oszczędzać. W końcu i okazja nie byle, jaka. Dzisiaj mija, bowiem rok od założenia tego bloga. W nagrodę zrobiłam sobie tort.
Składa się on z trzech krążków. Dwóch orzechowych i jednego bezowo - migdałowego. Całość spaja maślany krem migdałowy.



Zainteresowanych zapraszam po szczegóły...

Blaty orzechowe


Składniki:
  • 5 jajek
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 120g mąki
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • wanilia
  • tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy

Jeżeli nie korzystamy z mielonych orzechów, to należy je wcześniej przygotować, czyli zrumienić na patelni, obrać ze skórek i zmielić.
Zmielone orzechy mieszamy z przesianą mąką.
Całe jajka ubijamy z cukrem pudrem na parze, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Wówczas ściągamy ją z ognia i nie przerywając ubijania studzimy. Pod koniec ubijania dodajemy sok cytrynowy oraz mieszamy jajka z mąką i orzechami.
Do przygotowanej tortownicy wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 45 minut w 190 stopniach.




Blat bezowy

Składniki:
  • 5 białek
  • 250g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • wanilia
  • 250g startych migdałów
  • 3 łyżki startych biszkoptów

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, sok cytrynowy i dalej ubijać. Powoli, wsypać starte biszkopty i migdały, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni i piec 30 minut.


Masa migdałowa

Składniki:
  • 200g masła
  • 150g cukru pudru
  • 100g startych migdałów
  • Dżem morelowy
  • Płatki migdałowe

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier puder i migdały.

Blat orzechowy przecinamy w poprzek. Jeden krążek orzechowy smarujemy dżemem morelowym i przykrywamy drugim orzechowym, który smarujemy masą migdałową. Na masę układamy przestudzony blat bezowy i smarujemy z wierzchu kremem.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i posypujemy nimi tort z wierzchu.

Na koniec mogę usiąść z kawałkiem tortu i filiżanką kawy i podsumować miniony rok: 113 fanów na naszym facebookowym profilu, 220 tysięcy wyświetleń strony, 318 postów.
Życzę sobie wielu pomysłów i niesłabnącego entuzjazmu, korzystnego dla rozwoju bloga. Równocześnie dziękuję Wam wszystkim czytającym mojego bloga, za Waszą obecność oraz za wszystkie komentarze i uwagi. 


Przepis dodaję do akcji:



Orzech

2 komentarze:

Print