sobota, 11 stycznia 2014

Tarta z karmelizowaną cebulą

Lubię kruche ciasto i to zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Tarta jest specyficznym wypiekiem. Daje, bowiem możliwość dowolnego komponowania składników farszu, zgodnie z własnymi upodobaniami. Poza tym zwykle jest bardzo dekoracyjna.
Nadaje się zarówno na przyjęcie w gronie przyjaciół, jak i na ciepła kolację w gronie rodzinnym.





Skąd pomysł na tartę z karmelizowana cebulą?
Niestety tym razem, nie z głowy, lecz ze starego czasopisma, „Gourmet”, który stał się moją inspiracją.
Zmieniłam, bowiem główny składnik nadzienia, czyli tsalafouti, na bardziej dostępny biały ser oraz zrezygnowałam z dodawania oliwy do ciasta. Zawsze przygotowuję ciasto kruche na bazie masła (ewentualnie margaryny) i ta już pozostanie.
Jeżeli jesteś zainteresowany samodzielnym wykonaniem tej oryginalnej tarty, to zapraszam do dalszej lektury...

Składniki ciasta:

  • 180g mąki
  • sól
  • 100g masła
  • 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką wody

Składniki nadzienia:
  • 50g oliwy
  • 750g cebuli
  • 2 łyżki cukru
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • 3 rozbełtane jajka
  • 500g białego sera
  • 2 gałązki świeżego tymianku (posiekane listki) lub ¼ łyżeczki suchego





Przygotowujemy ciasto.
Przesianą mąkę łączymy z żółtkiem, solą oraz z masłem startym na tarce do jarzyn. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę. Proces ten można przyspieszyć wkładając zawinięte w folię ciasto na 15 minut, do zamrażarki.

Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty. Nakłuwamy widelcem spód, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ziarnami, aby nie opadły boki tarty.
Podpiekamy ją przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Następnie zsypujemy ziarna i odkryte ciasto pieczemy nadal przez 5 minut. Pozostawiamy do przestygnięcia.


Przygotowujemy farsz.
W płaskim rondlu rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy grubo pokrojoną cebulę. Smażymy przez 5 minut na silnym ogniu, nie zapominając o mieszaniu.
Po tym czasie zmniejszamy dopływ ciepła, dodajemy cukier, mieszamy i pozostawiamy na około 30 minut, pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu.
Po półgodzinie cebulę przyprawiamy do smaku, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.



W misce rozdrabniamy biały ser, dodajemy rozbełtane jajka oraz tymianek. Masę mieszamy z przestudzoną cebulą.

Na podpieczony spód wykładamy nadzienie i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.




Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print