czwartek, 23 stycznia 2014

Smarowidło typu Nutella

Smarowidła typu Nutella to bardzo lubiany przez dzieci dodatek do pieczywa. Używać go można również jako wypełnienie babeczek, ciasteczek lub naleśników.




Smarowidło to nie jest bardzo słodkie, lecz ma wyraźny czekoladowy smak.
Jeżeli wolicie bardzo słodką, to zamiast czekolady gorzkiej lepiej użyć mlecznej lub użyć gorzkiej czekolady i słodzonego mleka lub zwiększyć ilość cukru pudru.


Składniki:
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 6 łyżek przesianego cukru pudru
  • 4 łyżki przesianego kakao
  • 1 szklanka orzechów laskowych zmielonych




Roztopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.

Mleko skondensowane wymieszać z cukrem pudrem, kakao i rozpuszczoną czekoladą.
Wszystko gotować nadal na parze przez 5-10 minut.

Do masy dodać orzechy i wlać mieszaninę do naczynia, w którym będziemy ją przechowywać np. do słoika.
Włożyć do lodówki na kilka godzin, aby stężało i używać.

Przepis dodaję do akcji
Orzech

2 komentarze:

Print