wtorek, 14 stycznia 2014

Sałatka miszmasz

Ostatnio naszła mnie ochota na sałatkę. Otworzyłam, więc lodówkę i wyczarowałam sałatkę z produktów, które w niej znalazłam. Dodam tylko, że najadły się nią trzy osoby.



Składniki:

  • 1 opakowanie mix sałat (radicchio, endywia, sałata krucha)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 plastry sera feta
  • 100g sera Cheddar
  • 2 plastry wędzonego baleronu (może być inna, dowolna wędzonka)
  • ½ czerwonej cebuli
  • garść orzechów włoskich




Sos:
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Sałaty płuczemy, osuszamy i wykładamy do miski.


Jajka, wędzonkę, fetę i cebulę kroimy w kostkę. Cheddar ścieramy na tarce.


Przygotowujemy sos poprzez zmiksowanie wszystkich składników.
Sałatę mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki. Całość zalewamy sosem i mieszamy. Odstawiamy na kwadrans, aby smaki się połączyły. Przed podaniem posypujemy pokrojonymi orzechami.

Szybko, smacznie i zdrowo!



Przepis dodaję do akcji:



Orzech

1 komentarz:

  1. Lubię takie sałatki, ja je nazwam "sałatki na winie"... co się nawinie pod rękę... zwykle są oryginalne i zaskakująco smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Print