Sprawdzony przepis!

Makaron kawowy z bitą śmietaną

Makaron powszechnie wykorzystuje się jako dodatek do zup oraz do dań wytrawnych. Miesza się dobrze z sosami, komponuje z warzywami oraz z mięsem. Możemy go równie dobrze gotować, jak i zapiekać.
Niekiedy wykorzystujemy go ze słodkimi dodatkami typu mleko, koktajl mleczny, sos owocowy czy z miodem i orzechami.
Dlaczego nie pobawić się z makaronem? Możemy go przecież barwić uzyskując nie tylko nowy kolor, lecz również smak. A taki makaron to świetna podstawa do deseru.



Składniki mojego makaronu to:

  • 300g mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki kawy instant

Dodatkowo:
  • 200ml śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • 100g mielonych orzechów (u mnie laskowe)



Na stolnicę wysypujemy mąkę w formę kopczyka, na środku, którego robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka i wsypujemy sól oraz kawę rozpuszczoną w wodzie.
Składniki mieszamy starannie, zagniatając, elastyczne ciasto.
Stolnicę podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki placek, który następnie odstawiamy do przeschnięcia.
Po przeschnięciu, placek zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paseczki, (aby otrzymać spaghetti) lub w grubsze paski, (aby otrzymać wstążki – tagliatelle)
Pokrojony makaron rozsypujemy po stolnicy, aby przesechł.

Następnie gotujemy w osolonej wodzie, z dodatkową łyżką oleju, (co zapobiega sklejaniu ciasta) i rozkładamy na talerze.


Oziębioną śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder.

Czekoladę ścieramy na drobnej tarce. Podobnie postępujemy z orzechami, jeżeli nie korzystamy z gotowych, zmielonych.

Każdą porcję makaronu, pokrywamy kopczykiem z bitej śmietany i posypujemy czekoladą oraz zmielonymi orzechami.
Ilość – według uznania ;)

I już mamy gotowy deser lub sycące danie dla niejadka.


Przepis dodaję do akcji:


Kawa... i co i dalej?