sobota, 25 stycznia 2014

Krupnik z bulgurem

Krupnik, jak krupnik każdy zna i wiele osób lubi. Nic dziwnego, gdyż gotowany na kościach, z mięsem, kaszą i warzywami, stanowi pełnowartościowe, chociaż kaloryczne danie.



Krupnik uwielbia cała moja rodzina, jednak problem tkwił dotychczas ze zdobyciem kaszy jęczmiennej perłowej. Gdybym nadal mieszkała w Polsce, problem by nie istniał, lecz jest inaczej. Zaparłam się jednak, że krupnik ugotuję i tak powstał krupnik z kaszą bulgur.

Składniki:
  • Kilka kości wieprzowych pozostałych po odcięciu schabu
  • 200g wołowiny
  • 150g bulguru
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • szklanka zielonego groszku (mrożonego)
  • szklanka zielonej fasolki
  • 1 łyżka masła
  • 200ml śmietany
  • sól
  • pieprz



Umyte i pokrojone mięso oraz kości zalewamy 3 litrami wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez godzinę.
Przygotowujemy warzywa. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki, oskrobane i umyte, również kroimy w kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.
Przygotowane warzywa dodajemy do wywaru, solimy i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wówczas dodajemy bulgur, masło i przyprawiamy do smaku.
Gotujemy kolejne 10 minut, po czym dodajemy, rozrobioną wywarem kwaśną śmietanę. Całość zagotowujemy i wyłączamy.
Rozlewamy na talerze i posypujemy posiekanym koperkiem (niestety zapomniałam kupić, więc tym razem obyło się bez) ;)
Życzę smacznego!

Przepis dodaję do akcji:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print