poniedziałek, 6 stycznia 2014

Krokiety z gotowanego kurczaka

Często mam dylemat co zrobić z kurczakiem pozostałym po gotowaniu rosołu. Najprościej byłoby go po prostu zjeść w rosole lub po przesmażeniu, w towarzystwie surówek.
Jednak po dłuższym czasie takie jedzenie może się znudzić. Stąd też moja dzisiejsza propozycja wykorzystania drobiowego, gotowanego mięsa w formie panierowanych i obsmażanych krokietów.



Składniki:

  • Mięso pozostałe z gotowania kurczaka (u mnie było to po obraniu 720g)
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • natka pietruszki (umyta i posiekana)
  • sól
  • pieprz
  • mąka do otaczania
  • oliwa do smażenia




Mięso obieramy ze skóry i drobno kroimy. Bułki moczymy, a następnie odciskamy i dodajemy do mięsa, razem z jajkami, posiekana natką oraz przyprawami.
Masę odstawiamy do lodówki na godzinę.
Następnie formujemy krokiety, które panierujemy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu, aż do zrumienienia. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. Podajemy z sosami oraz z warzywami.

Krokiety te serwowałam z gotowanym kalafiorem, więc na czas jego przygotowania, umieściłam je w foremce do pieczenia, która umieściłam w ciepłym piecu, by nie zdążyły wystygnąć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print