Sprawdzony przepis!

Giouvetsi, czyli mięso z makaronem z pieca

Giouvetsi należy w Grecji do kanonu dań tradycyjnych, a jej sposób przygotowania zależy, jak to zwykle bywa od regionu, w którym jest przygotowywana. Nieodłącznymi jej elementami są: mięso jagnięce lub wołowe, pomidory oraz drobny ryż, który ja nazywam ryżowym (z powodu jego podobieństwa do ryżu) zaś oryginalnie nazywa się: kritharaki.
Mój przepis pochodzi od znajomego Greka, starszego, samotnego mężczyzny, który często przygotowuje go jako danie obiadowe. Dowodzi to tego, że danie jest proste w przygotowaniu, chociaż czasochłonne. Jest również smaczne i bardzo syte, dlatego warto go przygotować chciaż raz, szczególnie, w chłodne, zimowe dni.


Składniki:

  • 800g wołowiny
  • 400g makaronu ryżowego (kritharaki)
  • 1/2 kg pomidorów (ewentualnie z puszki)
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka (opcjonalnie)
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru
  • 200g sera Graviera (można użyć parmezanu)




Makaron gotujemy na półtwardo, przelewamy zimną wodą i odstawiamy.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso, około 8-10 minut. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy pomidory (pokrojone na cząstki) lub puszkę z pomidorami; cukier, sól, pieprz, cynamon, pokrojone warzywa oraz wlewamy wino. Całość dusimy, na wolnym ogniu przez około godzinę. Jeżeli sosu byłoby za mało, to możemy go uzupełnić podczas duszenia wlewając niewielką ilość wody.
Następnie do uduszonego mięsa z warzywami dodajemy ugotowamy wcześniej makaron, mieszamy i przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać.


Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy, w temperaturze 170 stopni przez kolejną godzinę.


 Następnie naczynie odkrywamy a zawartość posypujemy startym serem.


Ponownie wsuwamy do piekarnika, na kolejne 10 minut.