środa, 15 stycznia 2014

Ekspresowe surówki

Ponieważ ostatnio gustuję w surówkach i sałatkach, stąd też propozycja szybkiej i kolorowej surówki, która pasuje do pieczonych mięs, drobiu lub może być podana samodzielnie, jako przekąska.

Surówka z rukoli

Składniki:
  • 100g rukoli (duży pęczek)
  • 1 pomarańcza
  • łyżka pestek piniowych

Sos:
  • Sok z ½ pomarańczy
  • kieliszek koniaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy najpierw na plasterki, a następnie na ćwiartki.
Przygotowujemy sos, poprzez zmieszanie wszystkich jego składników ze sobą.
Sosem polewamy rukolę, mieszamy. Układamy na niej ćwiartki pomarańczy i posypujemy piniowymi pestkami.






Surówka dwuskładnikowa


Z tą surówką poradzą sobie nawet Ci, którzy mają mało lat lub dwie lewe ręce. Jest bardzo prosta, tania, lecz zarazem smaczna surówka. Typowo jesienno-zimowa. W jej skład wchodzi jedynie por i jabłko. Zamiast sosu używamy majonezu.

Składniki:
  • 2 jabłka
  • 2 pory
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • cukier

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i posypujemy cukrem. Pory kroimy na plasterki, płuczemy i osączamy na sicie i solimy.


Jabłka i pory mieszamy ze sobą oraz z majonezem. Odstawiamy na kwadrans, aby smaki się wymieszały i podajemy.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print