czwartek, 12 grudnia 2013

Strucla z makiem, czyli makowiec

Ciasto to jest charakterystyczne dla kuchni polskiej. Towarzyszy nam od lat w prawie niezmienionej formie. Kojarzy się, bowiem ze świętami Bożego Narodzenia, z polskimi smakami i tym, co zwiemy tradycją.


Ciasto na strucle to słodkie ciasto drożdżowe, przygotowane w sposób dwufazowy.
Sposób przygotowania ciasta drożdżowego opisywałam dokładnie wcześniej.

Składniki ciasta: (na dwie strucle)
  • 500g mąki
  • 150ml mleka
  • 30g drożdży
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki masła
  • Wanilia

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i z ciepłym mlekiem. Do rozczynu dodajemy 150g mąki, mieszamy, aby składniki się połączyły i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po upływie około godziny, do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka utarte z cukrem, całe jajko oraz resztę mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na chwilę by podrosło.
Następnie dodajemy roztopione, przestudzone masło i wanilię i ponownie odstawiamy.



Przygotowujemy masę makową.

Składniki:
  • 300g maku
  • 150g cukru
  • ½ szklanki miodu
  • 100g masła
  • 1l mleka
  • 150g orzechów (włoskie, laskowe) lub migdałów
  • 3 suszone figi, posiekane
  • 3 łyżki rodzynek (uprzednio namoczone)
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja dałam cytrynową)



Mak przepłukujemy, zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut, na wolnym ogniu. Odsączamy mak na sicie i mielimy trzykrotnie w maszynce do maku (lub ewentualnie do mięsa).

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy miód oraz bakalie. Smażymy wszystko przez około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy z ognia i studzimy. Dodajemy do maku. Żółtka rozcieramy z cukrem i mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również dodajemy do masy makowej. Wszystko delikatnie łączymy ze sobą.



Jeżeli masa wydaje się nam za rzadka, możemy dodać trochę tartej bułki.

Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z osobna rozwałkowujemy cienko na prostokąt, o grubości około pół centymetra.
Na cieście rozkładamy warstwę nadzienia, pozostawiając wolny brzeg o szerokości około1 ½ cm. Zwijamy struclę z nadzieniem w środku i zawijamy jej boki pod spód. Zawijamy całość ściśle w papier do pieczenia.



Strucle układamy na blasze i pieczemy w temperaturę 200 stopni, przez około godzinę.


Po upieczeniu odwijamy strucle z papieru i wykańczamy.
Ja polałam ją polewą czekoladową i posypałam posiekanymi orzechami włoskimi.
Tradycyjnie makowiec pokrywa się lukrem i posypuje posiekaną skórką pomarańczową.

W tym celu należy utrzeć ze sobą szklankę cukru pudru z sokiem wyciśniętym z jednej, sporej cytryny i polukrować ciasto.
Na lukier oprócz kandyzowanej skórki można wyłożyć cząstki orzechów lub płatki migdałowe. Można również strucle posypać cukrem pudrem.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print