sobota, 28 grudnia 2013

Sałatka jarzynowa najlepsza

Dzisiaj chcę podać przepis na sałatkę jarzynową, jako wspomnienie po właśnie minionych świętach.
Sałatka ta jest tak popularna, że spotykałam się z nią w każdym niemal polskim domu, przez całe swoje dotychczasowe życie. Jeżeli bywały jakieś różnice w jej przygotowaniu, to najczęściej kosmetyczne. Jest to klasyczna sałatka z warzyw korzeniowych z dodatkiem majonezu.

sałatka jarzynowa

Dlaczego więc podaję przepis na coś, kto każdy zna? Ponieważ "moja" sałatka, jest osobistą interpretacją mojego osobistego męża, na tą przystawkę.
Co ją wyróżnia? Bardzo drobny sposób krojenia, a właściwie siekania warzyw oraz brak wszechobecnego zielonego groszku, którego mój ślubny, po prostu nie trawi ;)

Chcecie spróbować? To do dzieła...


Składniki:
  • 2kg marchewki
  • 1kg selera (w Polsce pietruszki korzeniowej, która tutaj jest niedostępna)
  • 1kg ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki korniszony (nie kiszone!)
  • 10 jajek
  • 2 słoiczki majonezu (razem 800ml)

 



Marchew, selery i ziemniaki myjemy, lecz nie obieramy. Wkładamy do garnka i wlewamy wody do połowy wysokości naczynia. Gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórek.
Używając siatki do krojenia, siekamy drobno.
Jabłka obieramy i również drobno siekamy. Podobnie postępujemy z cebulą oraz z ogórkami. Ogórków nie obieramy, lecz kroimy ze skórką.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i również drobno kroimy.
Wszystkie warzywa oraz jajka mieszamy ze sobą w garnku, doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy majonez.


Odstawiamy na kilak godzin w chłodne miejsce np. do lodówki, a następnie podajemy z chlebem i wędlinami.
Sałatkę tę spokojnie można przygotować dzień wcześniej przed planowanym spożyciem. W lodówce wytrzymuje do trzech dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz