sobota, 28 grudnia 2013

Sałatka jarzynowa

Dzisiaj chcę podać przepis na sałatkę jarzynową, jako wspomnienie po właśnie minionych świętach.
Sałatka ta jest tak popularna, że spotykałam się z nią w każdym niemal polskim domu, przez całe swoje dotychczasowe życie. Jeżeli bywały jakieś różnice w jej przygotowaniu, to najczęściej kosmetyczne. Jest to klasyczna sałatka z warzyw korzeniowych z dodatkiem majonezu.

Dlaczego więc podaję przepis na coś, kto każdy zna? Ponieważ "moja" sałatka, jest osobistą interpretacją mojego osobistego męża, na tą przystawkę.
Co ją wyróżnia? Bardzo drobny sposób krojenia, a właściwie siekania warzyw oraz brak wszechobecnego zielonego groszku, którego mój ślubny, po prostu nie trawi ;)

Chcecie spróbować? To do dzieła...


Składniki:
  • 2kg marchewki
  • 1kg selera (w Polsce pietruszki korzeniowej, która tutaj jest niedostępna)
  • 1kg ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki korniszony (nie kiszone!)
  • 10 jajek
  • 2 słoiczki majonezu (razem 800ml)

 



Marchew, selery i ziemniaki myjemy, lecz nie obieramy. Wkładamy do garnka i wlewamy wody do połowy wysokości naczynia. Gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy ze skórek.
Używając siatki do krojenia, siekamy drobno.
Jabłka obieramy i również drobno siekamy. Podobnie postępujemy z cebulą oraz z ogórkami. Ogórków nie obieramy, lecz kroimy ze skórką.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i również drobno kroimy.
Wszystkie warzywa oraz jajka mieszamy ze sobą w garnku, doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy majonez.


Odstawiamy na kilak godzin w chłodne miejsce np. do lodówki, a następnie podajemy z chlebem i wędlinami.
Sałatkę tę spokojnie można przygotować dzień wcześniej przed planowanym spożyciem. W lodówce wytrzymuje do trzech dni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print