piątek, 20 grudnia 2013

Rolada wołowa

Jak wiadomo, nie tylko słodyczami człowiek żyje, dlatego tez dzisiaj podaję przepis na roladę wołową z nadzieniem z bułki. Oczywiście, jak ktoś woli może nadziać mięso, każdym innym, dowolnym farszem: cebulowym, z kaszy, grzybowym czy mięsnym.





Na roladę najlepszy będzie udziec, czyli tzw. zrazówka.

Składniki:
  • 500g udźca
  • 150g bekonu w plastrach
  • oliwa

Na farsz:
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz



Wołowinę rozcinamy w taki sposób, aby powstał nam kwadratowy (lub prostokątny) i jak najcieńszy płat mięsa. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

Przygotowujemy farsz. Bułkę moczymy w wodzie i gdy jest miękka, dobrze odciskamy. Cebulę siekamy i podsmażamy na szklisto na maśle. Po przestudzeniu łączymy ją z bułką. Dodajemy również posiekaną zieloną pietruszkę, jajko oraz przyprawy.

Na przygotowanym płacie mięsa rozkładamy farsz i przykrywamy go plastrami bekonu.


Mięso zwijamy w rulon. Następnie wkładamy go w specjalną siatkę, a w przypadku, gdy takiej nie posiadamy, owijamy mięso bawełnianą nicią.



Gotową roladę układamy w natłuszczonej foremce, smarujemy z wierzchu oliwą i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez 90 minut.

Gotową można podawać na ciepło, jako element obiadu lub na zimno, z sosami, jako przystawkę.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print