wtorek, 10 grudnia 2013

Piernik z marchwi

Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to możecie spróbować piernika z marchwi. Jest to propozycja nie tylko dla wielbicieli warzyw lecz również dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi ciastami.
Ciasto to ma tą zaletę, że może być przygotowane zaledwie na kilka dni przed świętami. Nie należy ono bowiem do pierników długo dojrzewających, mimo to po upieczeniu powinien odleżeć kilka dni, by zmiękł.

Do innych zalet tego ciasta należy szybkość i prostota wykonania oraz niewielkie koszty.

Składniki:
  • 500g startej marchwi
  • 500g przesianej mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 100g masła
  • 350g brązowego cukru
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka cytrynowa z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny



Marchew obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
Żółtka oddzielamy od białek.
Masło ucieramy, dodając po kolei po jednym żółtku. Do masła z żółtkami dodajemy cukier oraz pozostałe składniki i ucieramy je na masę.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.


Natłuszczoną tortownicę wysypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
Pieczemy 1 godzinę w 190 stopniach.


Gotowe ciasto przed podaniem można polukrować lub polać polewą. Moje jest na razie w stanie surowym i nie ozdobionym. Gdy zmięknie otrzyma pomarańczową powłoczkę.

Przepis dodaję do akcji:








Wigilijny Piernik 2013

2 komentarze:

  1. u mnie był taki w tamtym roku. a w tym pokusiłam się w końcu na staropolski, dojrzewający ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w tym roku pokusiłam się o dwa pierniki. Marchewkowy, który robiłam po raz pierwszy i staropolski, który leżakował 4 tygodnie (http://mojekulinarnewariacje.blogspot.gr/2013/11/staropolski-piernik-dojrzewajacy-cz1.html), już został upieczony, mięknie i za kilka dni zostanie przełożony marmoladą z miodem i bakaliami oraz dostanie odpowiednią polewę, ale o tym za kilka dni...

    OdpowiedzUsuń

Print