środa, 4 grudnia 2013

Pieczeń rzymska z ryby

Wiadomo, że pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonego mięsa i wypełnia różnymi farszami. Jeżeli jednak mięso zastąpimy posiekaną rybą, uzyskamy całkiem nowe, smaczne danie.
Do pieczeni przygotowałam farsz z porów, jednak można użyć dowolnego, warzywnego nadzienia, posiekanych jajek na twardo lub filetów anchois.



Składniki:

  • 1kg białej ryby
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • Pół kubka śmietany
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej



Na farsz:
  • 2 grube pory
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki parmezanu
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz

Rybę oczyszczamy z ości i drobno siekamy.



Mięso ryby mieszamy z jajkami, namoczoną i dobrze odciśniętą bułką oraz uduszoną na tłuszczu cebulą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Przygotowujemy farsz. Pory oczyszczamy z korzeni i ciemnych liści, kroimy w krążki i przepłukujemy na sicie. Dobrze osączamy. Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim pory przez kilka minut. Następnie odstawiamy patelnię, by farsz nieco przestygł i dodajemy do niego jajko, starty ser, śmietanę oraz przyprawy.

Masę rybną rozdzielamy na dwie części. Jedną część rozkładamy na natłuszczonej folii aluminiowej. Na rybie rozkładamy farsz z porów.
 
Na farsz kładziemy druga część masy rybnej i zwijamy podłużny walec, który zawijamy w folię aluminiową.


Pieczeń wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Około kwadransa przed końcem pieczenia delikatnie rozwijamy folię i smarujemy pieczeń śmietaną.


Ponownie zapiekamy, aż do delikatnego zrumienienia.
Podajemy pokrojoną na plastry, na ciepło, jako składnik dania obiadowego lub na zimno, na kanapki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print