piątek, 6 grudnia 2013

Bulgur w dwóch odsłonach


 Bulgur jest rodzajem kaszy, którą uzyskuje się z pszenicy durum. Ziarna najpierw się gotuje, następnie suszy, a w końcu rozdrabnia pozbawiając otrąb i zarodków pszennych. Kaszę tą kupuję w małej, miejscowej wytwórni, gzie wciąż wszystkie czynności wykonywane są ręcznie. Oprócz bulguru, wytwarzają tam również różne rodzaje makaronu i trachana, a wszystko na niewielką skalę.
Wróćmy do kaszy bulgur, która w Polsce wciąż jest mało popularna, a z powodzeniem zastąpić może inne kasze, ryż  lub kuskus.
Jest ona nie tylko bardzo zdrowa i smaczna, lecz również prosta do przygotowania i uniwersalna. Gama dań, które możemy z niej przygotować, nie kończy się na daniach słonych, lecz z powodzeniem możemy użyć jej do przygotowania słodkich potraw, gdyż jej neutralny smak pozwala na różnorakie interpretacje.





Bulgur w sałatce

Składniki:
  • 1 filiżanka bulguru
  • 159g mozzarella
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 zielona sałata
  • sól
  • pierz

Na sos:
  • ½ filiżanki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki pesto

Filiżankę bulguru zalewamy 2 filiżankami wrzątku, dodajemy przyprawy, mieszamy i zostawiamy na godzinę. Po upływie godziny kaszę dobrze odcedzamy i wrzucamy do miski.
Sałatę rozdrabniamy i mieszamy z bulgurem.
Przygotowujemy sos poprzez zmieszanie wszystkich składników sosu ze sobą.
Gotowy sos wlewamy do miski z sałatą i bulgurem, przyprawiamy do smaku i ponownie wszystko mieszamy.
Pomidorki koktajlowe przecinamy na połówki i układamy na sałatce. Kulkę mozzarelli osączamy, kroimy w pół plasterki i również układamy na sałatce.
Podajemy od razu, jako przekąskę lub lekkie, samodzielne danie.





Bulgur z jogurtem

Składniki:
6 kubków wody
2 kubki bulguru
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
2 kubki jogurtu
sól
pieprz

Bulgur zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinę by zmiękł, a po upływie tego czasu dobrze odsączamy. Następnie zalewamy 6 kubkami wody i gotujemy przez 45 minut. Do ugotowanej w ten sposób kaszy dodajemy sól, pieprz oraz masło i dobrze mieszamy.
Gdy bulgur nieco przestygnie dorzucamy posiekane listki mięty, dodajemy jogurt i dobrze mieszamy.
Podajemy jako samodzielne danie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print