piątek, 1 listopada 2013

Torcik kajmakowo - kokosowy


Torcik ten kryje w sobie dwa ulubione smaki moich dzieci. Przygotowałam go jednak nie dla rodziny, lecz dla współpracowników, jako słodkie pożegnanie, w związku z kończącym się sezonem turystycznym.

Składniki kremu:
  • 1l mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 300g masła
  • 300g wiórek kokosowych

Mleko doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy cukier, zmniejszamy dopływ ciepła i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodajemy wiórki kokosowe i całość gotujemy jeszcze przez chwilę.
Odstawiamy całość do przestudzenia (w tym czasie możemy zająć się np. przygotowaniem biszkoptu)
Przestudzoną masę ucieramy z miękkim masłem na krem.


Składniki na biszkopt:
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier, potem po jednym żółtku.
Do ubitych jajek dolewamy olej oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Masę wlewamy do przygotowanej blaszki (u mnie była to mała tortownica o średnicy 20cm.) i pieczemy przez około 30 minut w 170 stopniach.
Upieczone ciasto pozostawić na 5 minut w wyłączonym piekarniku i wyjąć z formy jeszcze ciepłe.
Po przestudzeniu przeciąć biszkopt na dwa placki. Zamiast noża, biszkopt można przeciąć przy pomocy żyłki lub mocnej nitki, którą należy obwiązać na równej wysokości dookoła ciasta, a następnie mocno zacisnąć.

Biszkopt przekładamy krem, smarując również jego boczne powierzchnie i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Gotowy torcik dekorujemy według uznania. Mój torcik otrzymał jedynie prosty napis, który powstał na bazie kremu, którym przełożony został biszkopt, a do którego dodałam jedynie kilka kropli niebieskiego barwnika spożywczego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print