czwartek, 7 listopada 2013

Szybkie risotto z kurczakiem i warzywami


Danie to powstało spontanicznie, jako propozycja ciepłej kolacji, a zarazem sposób na wykorzystanie gotowanego kurczaka, pozostałego po gotowaniu rosołu. Idealnie nadaje się również na obiad. Jest tanie, zapewnia możliwość wykorzystania „resztek” oraz smaczne.


Składniki:
  • gotowane mięso kurczaka (u mnie było to 600g)
  • 2 szklanki ryżu
  • 4 szklanki wody (lub jeśli ktoś woli, bulionu)
  • 2 czerwone cebule
  • 3 zielone papryki
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oliwa do smażenia
  • zielona pietruszka do posypania gotowego dania



Cebulę obierany i kroimy. Paprykę myjemy, obieramy i również rozdrabniamy. Warzywa przesmażamy na oliwie. 



Następnie dodajemy pokrojonego na cząstki kurczaka i całość smażymy przez chwilę.
Doprawiamy do smaku.


Gdy cebula stanie się szklista, a papryka zmięknie, dosypujemy ryż, mieszamy i chwilę smażymy.


Dolewamy stopniowo wodę, uzupełniając ją w miarę wyparowywania. Dodajemy pastę pomidorową i dusimy do miękkości, czyli około 20 minut.
Gotową potrawę możemy posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. prosty i smaczny obiad, który zawsze się sprawdza! czy dobrze smakuje również na zimno?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widzę przeciwskazań, by zjeść go na zimno :) Mi smakuje w każdej postaci.

      Usuń

Print