czwartek, 14 listopada 2013

Surówki ze szpinakiem

Po ostatnich słodkich dniach, gdy znacznie przekroczyłam dozwoloną normę na słodycze i ciasta, postanowiłam zrobić sobie dzień sałatkowy.
Stąd też propozycja na trzy szybkie, niedrogie i smaczne surówki z wykorzystaniem świeżego szpinaku.
Ilość składników podaję orientacyjnie, gdyż nie zawracałam sobie głowy ważeniem zieleniny ;)



Sałatka z fetą


Składniki:
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • plaster fety, pokruszony na kawałki
  • sos winegret

Składniki sałatki wymieszać ze sobą i polać przygotowanym sosem.

Składniki sosu winegret:
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Do octu dodać przyprawy i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia soli. Następnie dodawać oliwę, cały czas mieszając. Polać sałatkę.

Sałatka z pomidorami


Składniki:
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • 1 pokrojona czerwona cebula
  • ! pomidor, pokrojony na kawałki
  • sos winegret

Składniki sałatki wymieszać ze sobą i polać przygotowanym sosem.

Składniki sosu winegret:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • czerwona, mielona papryka

Do octu dodać przyprawy i dobrze wymieszać, aż do rozpuszczenia soli. Następnie dodawać oliwę, cały czas mieszając. Polać sałatkę.


Sałatka z żółtym serem i jajkami


Składniki:
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • 2 ugotowane na twardo i posiekane jajka
  • 100g tartego parmezanu
  • sos winegret

Składniki sałatki wymieszać ze sobą i polać przygotowanym sosem.

Składniki sosu winegret:
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print