wtorek, 19 listopada 2013

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta ma zdecydowanie ostrzejszy smak, niż biała. Nadaje się zarówno do duszenia czy gotowania, jak i do spożycia w stanie surowym, jako składnik surówek. Stanowi uzupełnienie dań mięsnych, lecz równie dobrze komponuje się z jarskimi kotletami czy mącznymi kluskami.



Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 3 starte na tarce ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny




Oczyszczoną z zewnętrznych liści kapustę, drobno poszatkować.
Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę posiekać.




Warzywa wymieszać ze sobą, posolić, posypać cukrem, popieprzyć, polać sokiem z cytryny, ucisnąć w misce, przykryć i odstawić na około pół godziny.

Po tym czasie przygotować sos z oliwy i musztardy. Zalać nią surówkę, wymieszać i podawać.

Uwagi:
Zamiast cebuli można użyć posiekanej, jasnej części pora, zaś kiszony ogórek można zastąpić startym na tarce jabłkiem.



1 komentarz:

Print