wtorek, 12 listopada 2013

Rolada jabłkowa w cieście francuskim

Szybkie (pod warunkiem posiadania gotowego ciasta francuskiego) oraz bardzo aromatyczne ciasto. Może być urozmaiceniem szarego dnia oraz ucztą da wszystkich wielbicieli jabłek, jabłeczników i szarlotek.


Składniki:

  • 5 jabłek
  • 400g mrożonego ciasta francuskiego
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • trochę alkoholu do namoczenia rodzynek
  • sok z cytryny
  • 1 roztrzepane białko




Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem cytrynowym.
Rodzynki moczymy w alkoholu pół godziny, potem dobrze odsączamy i dodajemy do jabłek.
Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko i pokrywamy warstwą bułki tartej. Na wierzch nakładamy jabłka z rodzynkami, zwijamy roladę, zaś brzegi ciasta zlepiamy białkiem.
Roladę układamy w formie i pieczemy 30 minut w 220 stopniach.

Przepis dodaję do akcji:


2 komentarze:

Print