piątek, 8 listopada 2013

Placki ziemniaczane na słodko



Kto nie lubi placków ziemniaczanych? Zapewne są i tacy, lecz nie w moim najbliższym otoczeniu. Placki możemy przygotować w wersji słonej, zakładam, że dobrze wszystkim znanej oraz słodkiej, mniej popularnej ale równie smacznej.
Z takich placków ucieszą się przede wszystkim amatorzy słodyczy oraz dzieci, nawet te, które zwykle grymaszą przy jedzeniu.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki jogurtu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • garść rodzynek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia


Jako dodatki do placków:
  • śmietana
  • konfitury
  • miód



Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce (ja nadal robię to w sposób tradycyjny)


Z masy ziemniaczanej odciskamy sok i dodajemy jogurt.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel - mogel ;) i dodajemy do masy ziemniaczanej.



Następnie wrzucamy rodzynki, dosypujemy mąkę i mieszamy.


Białka z odrobiną soli, ubijamy na sztywna pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Na rozgrzany olej nakładamy łyżką masę, formując placuszki, które następnie smażymy z dwóch stron, na złoty kolor.


Gotowe placki osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z jednym z ww. dodatków.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. pycha te placki robiłam je już kilka razy - super przepis - dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało.
      Również robię go dość często, o ile czas pozwala, bo jednak trochę pracochłonne są ;)

      Usuń

Print