środa, 27 listopada 2013

Placki z kurczakiem

Bardzo smaczne i pożywne placki , które pozwalają na wykorzystanie gotowanego mięsa kurczaka, pozostałego po gotowaniu rosołu.
Do tego wystarczy dodać kilka warzywnych dodatków oraz przypraw, by uzyskać całkiem nowe, proste, lecz zarazem oryginalne danie.




Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 600g mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 100g fety
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 1 jajko
  • woda
  • oliwa do smażenia




Kurczaka obrać ze skóry i podzielić na cząstki, które jeszcze kroimy na drobno. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kosteczkę.
Ser rozdrabniamy. Tymianek myjemy i kroimy.


W misce rozrabiamy mąkę z wodą, mieszając, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Następnie wbijamy jajko oraz przyprawy i mieszamy. Po uzyskaniu  jednorodnego, dość rzadkiego ciasta, dorzucamy pozostałe składniki, ponownie mieszając.



Na rozgrzany olej kładziemy po łyżce masy, tworząc placuszki.


Po obsmażeniu z dwóch stron, na rumiano, osączamy placki na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.




Racuszki, placuszki, naleśniki, pancakes...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print