piątek, 15 listopada 2013

Placki pita z nadzieniem szpinakowym

Jeżeli posiadamy gotowe placki pita, możemy je wykorzystać do przygotowania smacznej i szybkiej przekąski. Jeżeli nie mamy tych placków, możemy wykonać je samodzielnie w domu lub farsz wykorzystać do napełnienia naleśników.
Proporcje podaję dla dwóch osób.


Składniki:

  • 2 placki pita
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 garść rukoli
  • 1 plaster fety
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia


Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przebrany i opłukany szpinak oraz rukolę i podsmażamy przez około pięć minut.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Dorzucamy do szpinaku.
Ser feta rozdrabniamy w rękach i również wrzucamy na patelnię. Całość mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie mieszamy i odstawiamy.


Gotowe placki pita odgrzewamy w piekarniku przez 3-4 minuty w temperaturze 180 stopni, bądź w mikrofalówce przez pół minuty.

Jeżeli nie posiadamy gotowych placków, możemy je wykonać według przepisu, który podawałam wcześniej tutaj.

Smacznego!


1 komentarz:

Print