niedziela, 3 listopada 2013

Pieczone żeberka w miodowej marynacie


To danie, którego nie jadłam bez mała, od piętnastu lat. Jednak ostatnio zachęcona przez małżonka, wygrzebałam stary przepis i tym sposobem mieliśmy smaczny, wspominkowy obiad.


Składniki:
  • 1 kg żeberek




Marynata:
  • ¼ szklanki wermutu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu

Składniki marynaty łączymy ze sobą, by uzyskać jednorodną mieszaninę.


Do marynaty wkładamy żeberka, nacierając je nią dokładnie i pozostawiamy na minimum 12 godzin, a najlepiej na całą noc.


Następnie układamy żeberka w naczyniu do zapiekania i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.


Podajemy z ziemniaczkami (gotowanymi, pieczonymi lub z frytkami) lub ze świeżą bagietką i oczywiście z miską zieleniny np. z zieloną sałatą.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam mięso w połączeniu z miodem, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Print