wtorek, 5 listopada 2013

Pastitsio, czyli jak przygotować zapiekankę po grecku


Pastisio to typowa grecka zapiekanka makaronowa, której podstawę stanowią makaron, mięsny sos, najczęściej z wołowiny, cielęciny lub jagnięciny oraz warstwa sosu beszamelowego. Danie to stanowi samodzielne i pełnowartościowe danie obiadowe, podawane często z dodatkiem sałatki.


Składniki:
  • 500g makaronu typu Penne
  • 1kg mięsa mielonego wołowego
  • 2 cebule
  • 1 szklaneczka czerwonego wina
  • 2 puszki pomidorów w puszce
  • sól
  • pieprz,
  • cynamon
  • 3 goździki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • 200g sera Graviera (lub parmezanu)
  • oliwa 



Na sos beszamelowy:
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki
  • 1l mleka
  • sól
  • pieprz
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa

Podsmażamy mięso na oliwie, rozdrabniając tak, by nie było grudek. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę i dusimy do chwili, aż cebula stanie się szklista. 


 Całość zalewamy czerwonym winem i dusimy.


Gdy wino wyparuje dodajemy pokrojone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól, pieprz, cynamon i goździki. Dusimy do momentu, w którym pozbędziemy się większości płynów (około 20 minut).

Podczas gdy sos gotuje się na wolnym ogniu, możemy przygotować makaron.
W tym celu gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu i dobrze odsączamy.
Układamy w wysmarowanej blaszce do zapiekania i posypujemy startym serem.


Zagęszczony sos mięsny wykładamy na warstwę makaronu.


Przygotowujemy beszamel:
Masło z mąką smażymy przez 2-3 minuty na jasnozłoty kolor.

 
Wówczas dolewamy mleko oraz przyprawiamy. Sos gotujemy przez około 10-15 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Do gotowego sosu dodajemy 100g startego sera i mieszamy do uzyskania jednorodnej masy.


Zapiekankę pokrywamy sosem beszamelowym i posypujemy pozostałym serem.

Pieczemy w 190 stopniach na dolnej półce piekarnika, około 45 minut lub do uzyskania ładnego, rumianego koloru wierzchniej warstwy.


Po upieczeniu pozostawiamy na około 30 minut, by zapiekanka ustabilizowała się. Inaczej podczas krojenia będzie się rozsypywać.


Życzę smacznego!


1 komentarz:

Print