poniedziałek, 11 listopada 2013

Bougatsa z kremem


Bougatsa to zarówno przekąska, jak i deser. Wszystko zależy od użytego nadzienia. Zazwyczaj wypełnione są słodkim kremem lub serem lub w wersji wytrawnej z mielonym mięsem lub szpinakiem.

Najważniejszą część ciasta stanowi ciasto fyllo, dlatego tez zwykle korzystam z gotowego, mrożonego ciasta. Przepis na krem podarowała mi koleżanka z pracy, pochodząca z Serres, na północy Grecji.
Tam też rozpoczęła się historia bougatsa na ziemi greckiej, gdyż przepis na nią przywieźli uchodźcy z Azji Mniejszej, w latach dwudziestych ubiegłego wieku.
Osiedlili się oni głównie na północy, w Tracji oraz w Macedonii, część znalazła schronienie w Atenach (jak znana mi babcia Domna, której zawdzięczam przepis na skordalia). Bougatsa stanowiła więc początkowo jedzenie dla biedaków, by z czasem stać się szybka przekąską, deserem czy kulinarna atrakcją turystyczną.


Bougatsa z kremem to jedno z moich ulubionych słodkich dań. Posypana cukrem pudrem i cynamonem, idealnie komponuje się z mocną, aromatyczną kawą po grecku.


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta fyllo (500g)
  • 150g stopionego masła
  • 1l mleka
  • 150g semoliny
  • 200-300g cukru (zależnie jak bardzo lubimy słodycze)
  • 2 wanilie
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder
  • sproszkowany cynamon 



W rondelku gotujemy mleko z cukrem. Mąkę kukurydziana rozpuszczamy w szklance mleka (odlanej z litra) i wraz z semoliną oraz wanilią dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje dodajemy łyżkę masła. Mieszamy i odstawiamy krem do ostygnięcia.

Ciasto rozmrażamy. Na blasze przeznaczonej do pieczenia i posmarowanej roztopionym masłem, rozkładamy pierwszy płat ciasta, który również smarujemy masłem. Na pierwszy płat nakładamy dachówkowo, jeszcze trzy kolejne, każdy smarując roztopionym masłem. Na środek nakładamy przygotowany wcześniej krem, rozsmarowując go na grubość około 2 cm. i dokładnie zawijamy go w płaty ciasta, tak by pozostał „zamknięty” w środku. Po wierzchu smarujemy ciasto roztopionym masłem, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor (około 35 minut).
Gotowe tniemy na kwadraty i podajemy posypane cukrem pudrem i cynamonem.




2 komentarze:

Print