sobota, 12 października 2013

Spaghetti z sosem tuńczykowo-brokułowym

Spaghetti to taki rodzaj potrawy, który nie wymaga wiele umiejętności, za to potrzebuje nieco wyobraźni, aby zwykły makaron zamienić w smaczne danie.
Inną zaletą poniższego przepisu jest to, że wystarczyło 20 minut, by obiad znalazł się na stole.

 
Podane niżej proporcje wystarczą aby zaspokoić głód czterech bardzo głodnych osób lub pięciu o normalnym apetycie.

Życzę  smacznego!



Składniki:

  • 500g opakowanie makaronu spaghetti (ja użyłam żytniego)
  • 2 puszki tuńczyka w wodzie, po 180g każda
  • 1 mały brokuł
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200ml śmietany
  • sól
  • pieprz


Brokuła ugotuj w niewielkiej ilości, osolonej wody, przez kilka minut i odsącz na sitku.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i dobrzez odcedź.
Tuńczyka odsącz z wody i lekko rozdrobnij widelcem.

W celu przygotowania sosu rozpuść masło, dosyp mąkę i wymieszaj razem, bez przysmażania. Inaczej mówiąc zrób biała zasmażkę ;)
Do mąki dolewaj mleko, równocześnie mieszając by nie powstały grudki. Gdy sos zacznie gęstnieć dolej śmietanę oraz przyprawy i ponownie zamieszaj. 
Po zagotowaniu wmieszaj w sos tuńczyka oraz podgotowane różyczki brokuła.
I sos jest gotowy.

Następnie rozkładamy makaron na pojedyncze porcje, polewamy sosem i... zjadamy :)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print